Özel ENTO Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Op. Dr. Sezgin Bekdemir, antibiyotiğin faranjit tedavisinde yeri olmadığını ve sosyal hayatta edinilen alışkanlıkların düzenlenmesiyle faranjitin tedavi edilebileceğini söyledi. Faranjitin baş sebebinin sigara olduğunu açıklayan Dr. Bekdemir, “Faranjit oluşumunun %98’i sosyal yaşam ve viral enfeksiyona bağlıdır. Faranjitin sebepleri sigara, alkol, düzensiz beslenme ve gastrittir. Bunun yanında, çok baharatlı, acılı, çok sıcak veya çok soğuk şeyler içmek de faranjiti tetikleyebilmektedir” şeklinde konuştu.
"Kötü Beslenme Faranjiti Tetikliyor"
Boğaz ağrısı, boğaz kuruluğu, yutkunma zorluğu, geniz akıntısı gibi belirtiler varsa hemen bir KBB uzmanına gidilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Bekdemir, "Sigara en büyük faranjit nedenlerinden biridir. Beslenme alışkanlıkları da faranjite etki edebiliyor. Biz hastalarımıza sık sık ve az yemelerini tavsiye ediyoruz. Gece yatmadan 3-4 saat önce mideyi doldurmanın zararlı olduğunu söylüyoruz. Çünkü midedeki asit kaçağı da boğaza zarar verebiliyor" dedi. Mevsim geçiş dönemlerinde faranjit hastalığının daha sık görüldüğüne dikkat çeken Dr. Bekdemir, “Hava geçiş dönemlerinde boğazda yanma, kuruma ve ağrı sıklaşabiliyor. Kilolu kişilerde ise reflü yani asit kaçağı daha sık görülüyor. Asit kaçağı faranjiti tetikleyebiliyor. Bu yüzden hastalarımıza kilo vermelerini öneriyoruz" diye konuştu.
"Antibiyotiğin Faranjit Tedavisinde Yeri Yok"
Faranjit tedavisinde kesinlikle antibiyotik önermediklerini ve hastaya farklı önerilerde bulunduklarını söyleyen Dr. Bekdemir, "Faranjit tedavisinde kesinlikle antibiyotik vermiyoruz. Hastaya genelde telkinlerde bulunuyoruz. Bol bol ılık su içmesi gerektiğini, pastil ve sprey kullanmasını söylüyoruz. Toplumumuzda faranjiti antibiyotikle tedavi etmek yaygın bir bilgi. Fakat bu tedavi yöntemi doğru değil. Franjit tedavisinde kesinlikle antibiyotiğin yeri yoktur" dedi.
5 Adımda Faranjitten Kurtulun !
1- Sigara ve alkolden uzak durun
2- Bol ılık su için, doktorun önerdiği pastil ve spreyleri kullanın
3- Sık sık ve az yemek yeyin.
4- Yatmadan 3-4 saat önce aşırı yemek tüketmeyin
5- Kilo vermeye çalışın