HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

SAĞLIK -- 15 Eylül 2015

En Sık Görülen Okul Hastalığından Korunma Yolları

Magazinizmir
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Kerim Sadullahoğlu, okul döneminde en çok görülen rahatsızlıklardan biri olan, kulak ağrısı ve işitme kaybı ile seyreden Orta Kulak İltihabı hastalığından korunma yollarını anlattı.

Dr. Sadullahoğlu, “Çocukların iyi beslenmeleri gerekiyor. Bağışıklık sistemi zayıf çocuklara ise grip aşısı vurulmalı. Burun tıkandığında ise hastalık ilerlemeden burun tuzlu su veya okyanus suyu ile açılmalı” dedi.

 

En Çok Görülen Belirti Kulak Ağrısı ve İşitme Sorunu

 

Özel ENTO Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr. Kerim Sadullahoğlu, okul ve kreşlerde eğitim gören çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biri olan Orta Kulak İltihabı hakkında bilgi verdi. Orta Kulak İltihabı’nın kış aylarında artış gösterdiğini belirten Dr. Sadullahoğlu, “Orta Kulak İltihabı polikliniğimize başvuran bebek ve çocuk hastalarda en sık gördüğümüz rahatsızlıklardan biridir. Hastalarımız genellikle bir iki günlük burun tıkanıklığı ve burun akıntısından sonra, birden başlayan oluşan kulak ağrısı şikayetleriyle doktora başvurur. Bazen kulak ağrsına; kulak akıntısı, ateş, bulantı, kusma, baş dönmesi eklenebilir. Kulaktaki enfeksiyon tedavi edilmediği takdirde, ilerleyerek ileriki dönemlerde kalıcı sorunlara yol açabilir.

 

Okullarda En Çok Görülen Hastalık

 

Üst solunum yolu enfeksiyonunun fazla görüldüğü, kış, ilkbahar ve sonbahar aylarında hastalığın özellikle çocuklarda daha sık görüldüğüne dikkat çeken Dr. Sadullahoğlu,geniz eti büyüklüğü,kronik bademcik iltihabı, alerjik rinit, östaki kanal yetmezliği ve yarık damak/dudak hastalığı olan kişilerinde bu hastalığın görülme riski arttığını söyledi. Hastalığın okul çağındaki çocuklarda da çok sık görüldüğünü ifade eden Dr. Sadullahoğlu, “Çocukluk döneminde okul çağı dönemindeki en sık görülen bakteriyel hastalık orta kulak iltihabı hastalığıdır.Okul, kreş gibi toplu yaşam alanlarında grip ve nezle daha sık görülür. Bu hastalıklar orta kulak iltihabına dönüşebilir. Çocukların okulda en sık yakalandığı hastalıklarından biri bu hastalıktır” diye konuştu.

 

Okul ve Kreşte Salgın Varsa

 

Orta Kulak İltihabından korunmanın yollarını anlatan Dr. Sadullahoğlu, şunları söyledi: “Çocukların hastalıktan korunmaları için çok iyi beslenmeleri gerekiyor. Eğer çocukta bir bağışıklık sistemi yetersizliği varsa mutlaka grip aşısı yaptırılmalıdır. Aşı, çocuğu üst solunum yolu enfeksiyonundan, dolaylı olarak da orta kulak iltihabı hastalıklarından koruyacaktır. Sınıfta bir salgın var ise, çocuk ve anne-babanın durumu uygun ise 2-3 günlüğüne çocuk okula gönderilmeyebilir. Çocuklarda burun tıkandığı gelişmesi durumunda ise mutlaka burun tuzlu su veya okyanus suyu ile burun yıkama yapmalıdır. Burun açılmazsa birkaç gün içerisinde orta kulak iltihabı gelişebilir. Tedavide antibiyotik ,ağrı kesici, burun açıcı yardımcı ilaçlar uyguluyoruz.Usulüne uygun şekilde tedavi edilmesine rağmen enfeksiyon tekrarlıyorsa; altta yatan sorunun çözümlenmesi için bu durumun araştırılması gerekir”
 

FACEBOOK İLE BAĞLAN