HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

SAĞLIK -- 29 Ocak 2016

Aşırı Kilolarınızın Yarısını 3 Ayda Verin

Magazinizmir
Obezite ameliyatları gerçekleştiren Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr. Serdar Kaçar, tüp mide ameliyatlarının ardından obez hastaların vermesi gereken kiloların yüzde 50’sini ilk üç ayda, bir yıl içerisinde ise yüzde 80’ini verdiklerini açıkladı.

İzmir Özel Gazi Hastanesi Obezite Birimi Sorumlusu Doç.Dr. Serdar Kaçar, tüp mide ameliyatları ile ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı. Tüp mide ameliyatlarının bir çözüm değil, yardımcı yöntem olduğunu hatırlatan Doç.Dr. Kaçar, "Biz cerrahi işlemle yardım ediyoruz ama asıl iş hastaya kalıyor" diye konuştu.

"Acıkmayı Ortadan Kaldırıyoruz"

Midede acıkma yaratan bölgeye uygulanan cerrahi operasyonla midenin Ghreline adı verilen hormonu salgılayan bölümünü ortadan kaldırdıklarını dile getiren Doç.Dr. Kaçar, "Midenin ortadan kaldırdığımız bu bölümü yenilenmez. Bu bölümde oluşan acıkma duygusunu ortadan kaldırıyoruz. Böylece hem mide küçülüyor hem de acıkma duygusu ortadan kalkıyor. Ancak can istemesi beyinde oluşan bir şeydir. Bunu ortadan kaldıramıyoruz. 'Sinirleniyorum, yemek yiyorum' derseniz, bunun açlık hormonuyla bir alakası yok" diye konuştu.

"Midenin Yüzde 80'i Çıkartılıyor"

Ameliyatla midenin yüzde 80'inin çıkarıldığını anlatan Doç.Dr. Kaçar, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz, midenin yüzde 80'ini çıkarıyoruz. 100 birim mide 20 birime düşüyor. 1 sene içerisinde büyüyor ve 40 birime kadar genişliyor. Dolayısıyla 6 ay, 1 sene sonra kişi vücuttaki depoyu kullanıp bitirdikten sonra kendisine yetecek günlük kaloriyi ağızdan alacak duruma geliyor. O süre zarfında depolamış yağlar görev yapıyor. Bu mantıkla az yiyerek yaşanır ancak bu az yemeği dengesiz yapar, uzatır ve abartırsak, vücuda zarar verir. Kişi, verilmesi gereken kilonun yüzde 40'ını ilk 3 ayda veriyor."

"Kas, Kemik Erimez"

Mide küçültme ameliyatları sonrası ile ilgili en çok merak edilen sorulardan birinin de, 'Bu kadar az yiyerek yaşanır mı?' sorusu olduğuna değinen Doç.Dr. Kaçar, "Evet, yaşanır. Özellikle obezite ameliyatı olan hastalar, ilk 15 günde günde 300-400 kalori anca alıyorlar. Günlük gereksinimlerine yetecek 1000-1200 kaloriyi ise, 6-7'nci aydan sonra almaya başlıyorlar. Örnek vermek gerekirse, vücudundan 70 kilo yağ çıkan kişinin 20 kiloluk yağı, vücudunda kalması gereken yağdır. Kalan 50 kilosu ise fazladır. 1 gram yağ 9 kalori hesabıyla; 50 kilo 450 bin kalori fazladan yağ yapıyor. Vücut analizi ile bu oran belirlenir. Bu yağlar, kişinin deposudur ve bu süreçte kişi depodan harcar. Ancak, kası, kemiği erimez. Doğru beslenmezse elbette ki kasları da erir. Bu etapta hasta kontrolü çok önemlidir. Az yiyerek yaşamanın mantığı da budur. Günde 250-300 kalori alan hastanın ameliyattan sonra vücudundaki kalori ona yetiyor" dedi. 

FACEBOOK İLE BAĞLAN