HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

İŞ DÜNYASI -- 23 Ocak 2017

"Kentsel Dönüşümde Herkes Üzerine Düşeni Yapmalı"

Magazinizmir
Karşıyaka Kent Konseyi ve Karşıyaka ODTÜ Mezunları Derneği tarafından düzenlenen 'Kentsel Dönüşümde Uygulamalar ve Sorunlar' başlıklı seminerde konuşan Müteahhitler Federasyonu Başkanı İnşaat Mühendisi Necip Nasır, kentlerin ticareti, ekonomiyi ve sosyal yaşamı destekleyen önemli olduğunu kaydetti.

Zamanla artan nüfus, yaşanan göçler, eskiyen ve işlevini yitirmiş binalar, sanayi ve yaşam alanlarının birleşmesi gibi etkenler sonucunda kentsel dönüşümün öneminin arttığına dikkat çeken Nasır, bu konuda kentin tüm aktörlerinin üzerine düşeni yapması gerektiğini vurguladı.

Sağlıklı Konutlarda Yaşamak Herkesin Hakkıdır

"Sağlıklı ve yaşanabilir konutlarda oturmak herkesin hakkıdır" diyen Nasır, İzmirli müteahhitler olarak yeni arsa üretmede sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek, "Şu anda uygulanan Yık - Yap yöntemi yalnızca depreme dayanıklı binalar kazandırır. Çevresiyle bütüncül, yeşil alanıyla, otoparkıyla yaşanabilir bir kent için mutlaka ada bazlı dönüşüm gerçekleştirilmelidir. Türkiye’de kent planlama 1980’lerde ancak mümkün oldu. 80’den sonra da kentlerde düzensiz büyüme devam etmiş yasadışı yapılaşmadan dolayı kentsel dönüşüme daha çok ihtiyaç duyulmuştur. Ardı ardına çıkarılan imar afları sorunu daha da ağırlaştırdı. Ülke genelindeki yapıların yüzde 65’i gecekondu. Ülkemizdeki sağlıklı konut oranı yüzde 20 civarında" diye konuştu.

Çözüm Yerel Yönetimlerden Geçiyor

Kentsel dönüşümle ilgili 5393 Sayılı Belediye Yasası'nın 53. Maddesi ve 6306 Sayılı Yasa'nın yeniden düzenlenmesi gerektiğinin altını çizen Nasır, yasalardaki iki başlılığın ortadan kaldırılarak, 6306 Sayılı Yasada iyileştirmeler yapılmasının ve yerel yönetimlerin daha fazla yetkilendirilmesinin önemine dikkat çekti.

Asıl sıkıntının merkez ilçelerde yaşanan yoğunluktan kaynaklandığını belirten Necip Nasır, şunları söyledi: "Planlamanın ada bazında yapılması gerekir. Özel sektör yerinde dönüşüm konusunda mutlaka devreye girmeli. Planlama konusu çok önemli. Herkes bireysel planlama yaparsa, İzmir beton yığınına döner. Kentsel dönüşüm, her ilçenin beklenti ve sosyal yapısına uygun olarak şekillendirilmelidir" dedi.

Önerilerimizi Bakanlıkla Paylaştık

Müteahhitler Konfederasyonu olarak Türkiye genelindeki inşaat sektörünün sorunlarıyla ilgili 20 Aralık 2016 tarihinde TOBB’de bir çalıştay gerçekleştirdiklerini hatırlatan Nasır, tespit edilen sorun ve çözüm önerilerini Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile paylaştıklarını dile getirdi.

Nasır, sözlerine şöyle devam etti: "Çalıştaydan bir gün sonra elde ettiğimiz verileri, Bakan Özhaseki'ye arz ettik. Kendisi Şubat ayında, üniversite, belediye ve sivil toplum kuruluşlarının da katılacağı 'Şehircilik Çalıştayı' yapacaklarını belirtti. Sayın Özhaseki, Bakanlığın imar yasasıyla ilgili kırmızı çizgilerini ortaya koyduktan sonra her ilden kendi imar plan uygulamalarıyla ilgili bölgesel taleplerini isteyeceklerine işaret etti. Sayın Bakanımız, gayrimenkul borsası ve imar hakkıyla ilgili yeni uygulamalar getireceklerini ve belediyelerin gelirlerinin artırılması, özlük işlerinin düzenlenmesine ilişkin düzenlemeler yapacaklarını, yapı denetimle ilgili ise yeni düzenlemelere gideceklerini ifade etti" dedi. 
 

FACEBOOK İLE BAĞLAN