HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

HABER -- 16 Mayıs 2019

Yatırıma Hazırız Yeter ki Engeller Kalksın

Magazinizmir
Ekonomik sıkıntılar nedeniyle çıkış arayan İzmir’deki inşaat sektörünün 55 temsilcisi, önceki gün bir araya geldi.

Şirket yetkilileri adına konuşan iş adamı Serdar Kolay ve yine sektörde uzun yıllar faaliyet gösteren mimar Ahmet Özcan açıklamalarda bulundu.

Yürütmeyi Durdurma Kararı Kaldırılmalı

Serdar Kolay, Türkiye Mimarlar Odası’nın açtığı dava nedeniyle ‘Ruhsata Tabi İmar Yönetmeliği’ kapsamında bulunan emsal kararların dışındaki yüzde 30’luk alanlarında emsale dahil edilmesi maddesi için Danıştay’ın yürütme kararı almasından dolayı şu anda inşaat sektörünün tam anlamıyla durduğunu belirtti. Kolay, "Yürütmeyi durdurma kararı ile ham sözleşme yapan inşaat şirketleri mağdur hem de arazisini satan veya kat karşılığında veren vatandaşlar mağdur. İki taraf arasında sözleşme yapılıyor daha sonra yönetmelikte durdurma kararı. Sıkıntı çok büyük. Bu karar ile birlikte yatırımcının yüzde 30 kaybı bulunmaktadır. Biz sadece inşaat değil yan kolları ile 600 iş kolunu ilgilendiren mesleği icra ediyoruz. Yapı denetim şirketlerini özgürce kendimiz seçmek istiyoruz havuz sistemi kalkmalı ki kalite yükselmeli. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir an önce bu sorunu çözmeli. Planlı Alanlar Yönetmeliği süreci bir an önce tamamlanmalı. Bizler yatırıma, istihdama ve ülkemiz ekonomisi için taşın altına elimizi sokmaya hazırız" diye konuştu.

Siz Çözün Biz Üretelim

Mimar Ahmet Özcan ise sektörlerinin birçok sorunla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Özcan başta otopark yönetmeliği olmak üzere, çözüme kavuşması gereken sorunlar olduğunu ifade etti. Özcan, “ Ruhsat alınırken ilk olarak asansör firmaları ile anlaşma istenmesinin yanı sıra, yapı denetim kanunu, imar yönetmeliği eki yönetmelikleri sürekli değişiklik yapılması bizleri çok zor durumda bırakıyor. Anlayacağınız yetkililer bir an önce sorunlarımızı çözsün. Siz çözün biz üretelim” dedi. Özcan öte yandan 55 inşaat şirketi olarak bir araya geldikleri ve bundan sonra da bir sivil toplum kuruluşu bilinciyle işin takipçisi olacaklarını altını çizdi.

 

FACEBOOK İLE BAĞLAN