HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

HABER -- 30 Kasım 2021

Türkiye, endüstriyel atıklarını ham maddeye dönüştürüyor

Magazinizmir
İzmir bölgesinde sorumlu üretimi teşvik etmek için “endüstriyel simbiyoz” Döngüsel ekonomi”yi teoriden pratiğe dönüştürme çabaları kapsamında, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve İzmir Bölgesel Kalkınma Ajansı (İZKA), bir sektörün atıklarının bir başka sektörün değerli hammaddelerine nasıl dönüştürülebileceğini göstermek amacıyla tasarlanan 3,7 milyon ABD doları tutarındaki yeni ortak girişimlerini bugün İzmir’de tanıttı.

 “Endüstriyel simbiyoz (ortakyaşam)” olarak adlandırılan fikrin kökeni İskandinav ekonomilerine dayanıyor. İzmir, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na bağlı olarak yakında ithalata sıkı kontroller uygulayacak olan Avrupa Birliği'ne yapılan ihracattaki lider rolü göz önüne alındığında, Türkiye'de bu yaklaşıma öncülük etmek için ideal bir bölge.

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton “İklim değişikliği ve pandemi bize doğanın sınırlarını zorladığımızı gösteriyor. Değerli doğal kaynakları sürekli yok etmeden insanlara refah yaratabilecek bir ekonomik model bulmalıyız. Endüstriyel simbiyoz, bu amacımıza ulaşmaya başlamakta bize bir yol sunuyor.” dedi.

Proje, dört yıl boyunca farklı endüstriyel aktörleri bir araya getirecek bir platform inşa ederek endüstriyel simbiyoz için gerekli olan ön koşulları yaratmayı, destekleyici araştırma ve analiz üretmeyi, elverişli bir yasal çerçeveyi güvence altına almayı, pilot girişimleri yönetmeyi ve ülke çapında genişlemek için İzmir’den dersler çıkarmayı hedefliyor.

İZKA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz, “Amacımız yeşil dönüşümün işletmelere nasıl bir rekabet avantajı sağlayabileceğini göstermek. Atığı azaltarak ve tesis, enerji ve su gibi kaynakların ortak kullanımını teşvik ederek maliyetleri ciddi oranda azaltabiliriz.” dedi.

Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Şimşek ise, “Firmalar ve sektörler arası iş birliklerini teşvik etmek, kaynak kullanımında daha verimli olmamızı sağlayabilir. Bu yeni proje, bir endüstriye göre atık olan bir maddenin, bir başkası için değerli bir girdi olabileceğini hepimizin fark etmesine yardımcı olacak.” dedi.

Proje diğer bölge ve ülkelerdeki deneyimlerden ve bugünkü lansman etkinliğinde sunulan örneklerden faydalanacak. Etkinliğe katılan işletme yöneticileri, potansiyel fırsatları ve projenin sağlayacağı eğitim ve ağ oluşturma fırsatlarını belirlemek için planlanan bir platformun oluşturulmasını memnuniyetle karşıladılar. Yöneticiler ayrıca, bu alanda potansiyelin büyük olduğunu ve UNDP ile İZKA tarafından ön koşulların oluşturulmasının ardından sinerjinin de doğal olarak ortaya çıkacağını ifade ettiler.

 

FACEBOOK İLE BAĞLAN