HEMEN MAGAZİN İZMİR'E ABONE OL!

HABER -- 19 Şubat 2018

Tek Seans'ta Vertigo'dan Kurtulabilirsiniz

Magazinizmir
Özel Tınaztepe Hastanesi Nöroloji bölümü uzmanlarından Dr. Egemen Vardarlı, iç kulaktaki denge kristallerinin oynamasına bağlı olarak oluşan vertigonun ilaçsız tedavisiyle ilgili bilgi verdi.

Uzm. Dr. Vardarlı, "Benign paroksismal pozisyonel vertigoya bağlı olan baş dönmelerinin tedavisinde ilaçlar işe yaramıyor. Epley manevrası adı verilen özel baş hareketleriyle iç kulakta yerinden çıkan kristaller yerine oturtuluyor. Böylece hasta baş dönmesi şikayetinden tek seansta kurtulabiliyor" dedi.

Toplumda sıkça karşılaşılan sağlık sorunlarından biri olan baş dönmesinin bir hastalık olmadığını, ancak birçok hastalığın habercisi olabileceğini vurgulayan Özel Tınaztepe Hastanesi Nöroloji Bölümü Uzmanı Dr. Egemen Vardarlı, baş dönmelerinin santral ve periferik sebepler olmak üzere temelde ikiye ayrıldığını belirtti. Uzm. Dr. Vardarlı, "Santral sebepler beynin kendisinden kaynaklanan sebeplerdir. Bunlar çok ciddi ölümcül hastalıklar da olabilir. Periferik sebepler ise daha çok iç kulaktan kaynaklanan sebeplerdir. Baş dönmeleri en çok periferik sebeplerden, yani iyi huylu şeylerden kaynaklanır. Baş dönmesi birçok hastalığın habercisi olabilir, ama en çok iç kulaktaki denge organının bozulduğunun habercisidir. İç kulaktaki birtakım kristallerin yer değiştirmesinden kaynaklanan durumların habercisi olabiliyor. Bizim en çok korktuğumuz, beyin damar hastalıklarının, tümörlerin habercisi olmasıdır" dedi.

İç kulak kristallerinin yer değiştirmesi olarak da tanımlanan Benign paroksismal pozisyonel vertigonun baş dönmelerinde en çok görülen nedenler arasında olduğunu hatırlatan Uzm. Dr. Vardarlı, "Baş dönmesinin en sık görülen nedeni Benign paroksismal pozisyonel vertigodur. Hastaların hep sorduğu soru vertigo bir hastalık mıdır? Hayır. Vertigo (baş dönmesi) bir semptomdur. Baş dönmesi tek başına bir hastalık olarak kabul edilmiyor, baş ağrısı, tansiyon yüksekliği gibi bir semptomdur. Hastalık değildir, ancak birçok hastalığın habercisidir. Baş dönmesinin ciddi bir problemden kaynaklanıp kaynaklanmadığı ancak muayene sırasında belli olur" şeklinde konuştu.

3 Dakika Sürüyor

Benign paroksismal pozisyonel vertigoya bağlı oluşan baş dönmelerinin tedavisinde ilaçların ikinci planda kaldığını anlatan Uzm. Dr. Vardarlı, uyguladıkları tedavi yöntemi hakkında şu bilgileri verdi:
"Benign paroksismal pozisyonel vertigoya bağlı olan baş dönmelerinin tedavisinde ilaçlar işe yaramıyor. Bazı özel manevraları yaptığımız zaman hasta yaklaşık 3 dakika içinde şikayetinden kurtuluyor. Epley manevrası adı verilen özel baş hareketleriyle iç kulakta yerinden çıkan kristaller yerine oturtuluyor. Böylece hasta baş dönmesi şikayetinden tek seansta kurtulabiliyor." 
Uzm. Dr. Vardarlı, kişide baş dönmelerine eşlik eden güçsüzlük, his kaybı, yutmada güçlük, konuşmada pelteklik gibi şikayetler de varsa en kısa zamanda bir acil servise başvurulması gerektiğini kaydetti.

FACEBOOK İLE BAĞLAN