Bilemediklerime Kanguru Desem ?

Gün geçtikçe onu, her zamankinden daha dikkatli ve doğru kullanmaya çalışıyorum. Ben böyle gayret ettikçe, algıda seçicilikten midir nedir bilinmez, bununla ilgili karşılaştığım durumlarda artıyor..
Son yıllarda hemen hemen herkes, İngilizce kelimeleri, günlük konuşma dilinde kullanmaya başladı... Mesela geçen gün, içinde bulunduğum bir sohbette, bir işle ilgili "start” almaktan bahsedildi. "Başlamak" kelimesi hangi ara gözden düştü bileniniz var mı? Yine geçenlerde insana, dilini sev kelimelerini koru arkadaş, dedirtecek bir olaya tanık oldum. Yaşlı bir teyze ile gençten bir adamın konuşmalarına... Adam teyzenin
-Evladım, paramı cüzdana koymalıyım, şu poşetleri iki dakika tutar mısın? Sorusuna, “Okey teyzeciğim” diye cevap verdi. Şimdi aman canım sende, hangimiz okey demiyoruz ki diyeceksiniz. Kabul ediyorum zaman zaman hepimiz, dilimizde neredeyse yer edinmiş bu tür yabancı kelimeleri kullanabiliyoruz. Ama yine de ben, teyzenin adama
-Okeye yine gidersin, şunu iki dakika tutuver, diye cevap vermiş olmasına gülsem mi, ağlasam mı bilemedim. Bunun neresi komik diyebilirsiniz ya da memlekette okeyi bilmeyen mi kalmış, teyze nerede yaşıyor da... Bu durumla nasıl başa çıkılır gerçekten bilmiyorum ama mesela "bilmiyorum” demek yerine, “kanguru" desem nasıl olur?
Ne alaka? demeyin.
Avustralya yerlileri Aborjinleri bilirsiniz. Kendileri Kızılderililer kadar ünlüler. Bu yüzden onlarla ilgili hikayelere de bir yerlerde muhakkak denk gelmişsinizdir. Size, Aborjinler’le ilgili, hala tartışılan, bilindik bir hikayeden bahsedeceğim. Tarihçiler tartışmaya devam ededursunlar ,ben size hikayeyi özetleyeyim.
Avustralya'ya sonradan gelen ve oraya yerleşen yabancılar, kanguruları gördüklerinde Aborjinler’e bu hayvanın adının ne olduğunu sormuşlar ve "kanguru " yanıtını almışlar. Oysa kanguru onların dilinde "bilmiyorum" demekmiş. Bende bir gün boyunca bilmiyorum demek yerine kanguru demeyi denedim, bakın neler oldu:

(Diyalog 1)

-Merhaba hanımefendi acaba .......'ya nasıl gidebilirim.
-Kanguru.
-Efendim? Kanguru sokak mı? Nerede o?
-Hayır, kanguru!
-Hahahaha hiç bir şey anlamadım, kanguruyla mı gideceğiz yoksa ?
-Kanguru diyorum kardeşim, laftan anlamıyor musun kanguru işte!
-Hahahaha deli herhalde, yürü gidelim Neriman

(Diyalog 2)

-Beşiktaş’ın maçı kaç kaç bitti, haberin var mı?
-Kanguru.
-Yok yahu Kartal’dan bahsediyorum ben.
-Evet bende Kanguru diyorum.
-Yahu ben aslan, kartal, kanarya bilirim bu memlekette, kanguruyu kimse tutmaz ki kardeşim.


(Diyalog 3)


-Abla bu yaz beraber Kaş'a tatile gider miyiz?
-Kanguru canım.
-Avustralya da güzel aslında ama çok uzak... Hem uçakta pahalıdır oraya (Nereye vardı iş)
Kabul etmek gerekirse ben gün boyunca çok eğlendim. Güzel olansa, onların da benimle eğlenmiş olmamız... “Peki, bu işin sonu nereye varır?” diye soracak olursanız, cevabım kesinlikle, kanguru!

 

Olcay Meşe


Haberin Galerisi İçin Tıklayın.

  • PAYLAŞ:
YORUM YAP