Diyet Yaparken Aklınıza Takılan Sorular!

1.Ne sıklıkla yemek yemem gerekiyor?

Yeterli sıklıkta yemek yemeliyiz. Aç kalmak yağ yakımını hızlandırmaz. Aksine yavaşlatır. Günde 3 öğün yemek sosyal bir gelenek haline gelmiş olsa da konu kilo vermek olunca öğün sayıları arttırılmalıdır. Hedef 3 ana 3 ara öğün şeklinde olmalıdır. Böylece vücut, gıdanın bol olduğu sinyalini alır ve enerji muhafaza etmek için gerek olmadığını anlar. Öğünler bu şekilde ayarlandığında metabolizma hızı en üst seviyeye çıkar. Bu şekilde hem kan şekeri dengelemiş olur çünkü düşecek vakit bulamaz hem de sürekli besinlerin sindirimi için uğraşan vücut enerji harcar. Kan şekerinin sabit tutulması açlık hissi duymayı azaltır ve bir sonraki öğünde daha az besin tüketilmesini sağlar.

2.Karbonhidratlar zararlı mı?

Karbonhidratlar zararlı değildir. Karbonhidrat seçimlerimiz ve tükettiğimiz miktarlar önemlidir. Diyet yaparken kilo vermek ve yağ kaybını görebilmek için glisemik yükü az olan doğru karbonhidratlar seçilmelidir. Bu besinler vitamin, mineral ve posa açısından zengindir ve daha doyurucudur. Düşük glisemik indeksli karbonhidratlarla kandaki insülin düzeyini düşük tutarak yemekten sonra vücutta yağ depolanması önlenebilir.
Beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz makarna, şeker, bal, reçel, çikolata, unlu tatlılar, meşrubatlar, meyve suları, kekler, kurabiyeler, bisküviler doğru karbonhidrat seçimleri değildir. Bunların içindeki basit şeker oranları yüksektir. Kandaki şeker ve insülin seviyesinin hızla artmasına neden olur ve hızla artan insülinin kısa süre içinde kan şekerini düşürerek kişide tekrar acıkma hissini oluşturması neredeyse kaçınılmazdır ve tekrar şekerli gıdalara yönelim başlayacak bu bir kısır döngü halinde kilo alımı tetikleyecektir.
Tam buğday unu, tam buğday ekmeği, esmer pirinç ve esmer makarna, kurubaklagiller (kurufasulye, nohut, mercimek), tam tahıllar doğru bir karbonhidrat seçimi olacaktır. Bunlar kopleks karbonhidratlardır sindirimi daha zordur ve daha yavaş emilirler bu sayede kan şekerini birden yükseltmezler. İştah kontrolü için bunları tüketmeye özen gösterirsek iştahımızı kendimiz yönetmiş oluruz.

 

3. Peki hiç mi kek, kurabiye, çikolata tüketmeyeceğiz?

Çoğu karbonhidrat olan bu gıdalar, sağlıklı bir diyetin içerisinde belirli ölçüde bulunabilirler. Bu şekilde vücuttaki mahrumiyet hissini yok etmiş oluruz ve bilinçaltında yatan diyetteyim olgusunu kırmış oluruz. Bunun yerini ‘her istediğimi yiyorum ve sağlıklı besleniyorum’ alır. Ancak bu kuralsızlık anlamına gelmiyor tabi. Bu besinlerin günlük alınacak kalori toplamı içinde dengelenmesi gerekiyor.

4. Ekmek, makarna yiyebilir miyim ?

Her bireyin günlük alması gereken karbonhidrat miktarı vardır. Bu kişiye göre değişir ama kesinlikle ekmek bir diyetin olmazsa olmazlarındandır. Öğünlerle tercih edeceğiniz bir-iki dilim tam buğday ya da çavdar ekmeği hem iştahınızı kontrol etmenizi hem de ihtiyacınız olan karbonhidratı almanızı sağlayacaktır. Bir dilim ekmek ortalama 25-30 gram olmalıdır. Bir dilim ekmek yerine 3 yemek kaşığı makarna tüketebilirsiniz. Makarnalarınızı sebzeler ve baharatlarla renklendirip daha fit daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta ise yağı bir tatlı kaşığıyla sınırlandırmanız gerektiği.

5. Tamamen yağsız mı beslenmeliyim?

Yağlar vücudumuzun işleyişi için önem taşımaktadır ve dengeli olduğu sürece yağ tüketmekten korkulmamalıdır. Tamamen yağsız beslenmek iştah kontrolünü zorlaştırır, cilt elastikiyetini kaybettirebilir.

6. İstediğim kadar meyve yiyebilir miyim?

Meyve, porsiyonuna dikkat edilmesi gereken bir besin. Tüketilmesi gereken meyve miktarı her şey gibi kişiye göre değişse de ortalama günde 400 gramın üzerine çıkmamak ve bu porsiyonu da gün içerisinde 2-3 öğüne bölüştürmek gerekiyor.

7. Kuruyemişten vazgeçemiyorum ne yapmalıyım?

Fark etmeden bir kase kuruyemişten bir saat içinde ortalama 400-500 kalori alabiliyoruz. Özellikle akşam saatlerinde yapılan bu atıştırmalıklar bize ne yazık ki kilo alımı olarak geri dönüyor. 2 adet tüm ceviz içi veya 5 adet fındık/badem 1 tatlı kaşığı zeytinyağına eşdeğer. Bir kişinin alması gereken yağ miktarı ortalama 4-6 tatlı kaşığı arasında değişiyor. Gün içinde salatalarınıza 1 tatlı kaşığı zeytinyağı yerine 2 tüm ceviz atabilirsiniz. Ara öğünde de 5 badem veya fındık tüketebilirsiniz. Yanına yarım çay bardağı leblebi ve 2-3 adet kuru kayısı ile bu çerez tabağını zenginleştirebilirsiniz. Bu sayede bir kase kuruyemişin kalorisini yarı yarıya indirebilirsiniz.

Sizin de aklınıza takılan diğer soruları yorumlar kısmından sorabilirsiniz , diğer yazımızda da onlardan bahsedelim .
 

  • PAYLAŞ:
YORUM YAP