İzmir'in Tarihi Yerleri: Saat Kulesi (No. 3)

Yerli ve yabancı bütün turistlerden çok büyük ilgi çeken tarihi Saat Kulesi, İzmir'e uğrayanların görmeden gitmemesi gereken yerlerin başında geliyor. İzmir denilince akla ilk gelen yer olan Saat Kulesi üzerinde bulunan hatları ve genel şekli ile tam anlamıyla sanatsal bir abide.

Osmanlının II. Abdülhamid zamanında iktidarlığının 25. yılını kutlamak amacıyla 1901 yılında Sadrazam Mehmed Sair Paşa tarafından seçilen mimar Raymond Charles Pere tarafından yaptırılmıştır.



Alman imparatoru II. Wilhelm tarafından kule için hediye olarak verilen saat takıldığı tarihten itibaren sadece 1 kere 5.2 büyüklüğündeki 1974 İzmir Depremi’nde kule hasar gördüğü için deprem saati olan 02.04’te durmuştur.

25 metre boyundaki kule 1976 yılında restore edilerek tekrar çalışır hale getirilmiştir. Ancak bu restorasyonda kulenin üzerindeki Osmanlı’ya ait işaret ve semboller kaldırılmış ve sanatın genç cumhuriyet ile başladığı mesajı verilmek istenmiştir.

81m2'lik bir taban üzerine sekizgen bir şekilde 4 katlı olarak inşa edilmiştir. İnşa edildiği tarihlerde çevresinin en yüksek yapısı olduğu için en ucunda paratoner bulunan tarihi Saat Kulesi aynı zamanda gövdesinde bulunan 4 adet çeşme ile yapıldığı günden bugüne kadar çevre halkına ve ihtiyaçlısına sınırsız ve ücretsiz olarak su tedarik etmektedir.

İzmir'e gelipte bu muhteşem şaheseri görmeden dönmek bu konuda yapılabilecek en büyük hatalardan biridir. Saat kulesini görmediyseniz İzmir'i görmemişsiniz demektir!

  • PAYLAŞ:
YORUM YAP