İzmir'in Tarihi Yerleri: Asansör (No. 1)

1907 yılında Musevi işadamı Nesim Levi tarafından Mithatpaşa Caddesi ile Halilrıfatpaşa Caddesi'ni 155 basamakla birbirine bağlayan merdivenleri kaldırma amacıyla yapılmış olan Asansör, mahalle sakinleri için ulaşımı çok kolaylaştırmıştır. 100 yılı aşkın bir süredir var olan tarihi bina 1985'te restorasyon edildikten sonra Egenin İncisi'nin güzelliğine güzellik katmaya başlamıştır.

Hikayesi: İki semt arasına Türklerin “Karataş Merdivenleri”, yukarıdaki semte yerleşen Yahudilerinde “Devidasların Merdiveni” adını verdikleri merdivenler yapılmıştı. Merdivenlerin üst kısmındaki Devidas ailesinin evi, aşağıda ise Nesim Levi adlı tüccarın evi bulunuyordu. Devidas Ailesi'nin babası bir gün merdivenlerde düşüp ayağını kırmasından sonra dostu Nesim Levi’nin Avrupa şehirlerinde gördüklerine benzer bir asansör yapma fikrini geliştirdiği anlatılır. Asansör kulesi Marsilya’dan getirtilen tuğlalar ile yapıldı ve 1942 yılında satılıncaya kadar geliri Karataş Musevi Hastanesi'nin giderlerini karşılamakta kullanılıyordu.

1942 yılında el değiştiren asansör, işleticilerin iş bırakması, ölmesi gibi nedenlerle bir süre kapalı kaldıktan sonra 1983’te belediyeye bağışlandı ve 1985’te restore edildi. 1985’teki restorasyondan önce kuledeki asansörlerden biri buharla, diğeri elektrikle çalışırdı. 1985’te, asansörlerin her ikisi de elektrikle çalışacak şekilde düzenlenmiştir. 1992 yılında dönemin Belediye Başkanı Ahmet Priştina'nın girişimiyle yeniden restorasyon geçirdi.

1985'ten bugüne popülerliğini kaybetmemiş olan tarihi Asansör sadece ulaşım değil, aynı zamanda tepesinde bulunan restaurant ve cafe ilede misafirlerine unutulmaz bir İzmir tecrübesi yaşatıyor. Muhteşem bir İzmir manzarası eşliğinde yiyebileceğiniz yemeğiniz yada yudumlayacağınız içeceğiniz ile tüm İzmir'i tepeden seyrederken dinlenmek kesinlikle yaşanması gereken bir tecrübe.

 

  • PAYLAŞ:
YORUM YAP