Ne Yaman Şeysin, Ne Güzel Şeysin “Karşıyakalı”

Bu şarkıyı ilk duyduğumda aynı bu melodideki gibi içimde tatlı bir heyecan oluşmuş ve sözlerinin yüzüme yansıttığı muzip bir gülümsemeyle sonuna kadar dinlemiştim. Bu denli şarkılara konu olacak kadar nasıl bir aşktı bu Karşıyaka, nasıl bir yerdi? O zamanlar anlam verememiştim. Taa ki, İzmir’in merkezinin karşı yakasındaki sahil şeridine, biricik ilçesi güzeller güzeli Karşıyaka’ya adım atıncaya kadar.

Şarkılara bile konu olmuş, genç kızları ve delikanlılarıyla şairlerin kitaplarında yer almış eşsiz bir yerdi orası, İzmir'in karşı yakası,  Karşıyaka'sı…

Biraz tarihi yapısına da bakacak olursak eğer; Karşıyaka'nın eski ismi Cordelieu veya Cordelio idi. Cordelio ismi, Arslan Yürekli Rişar denilen Richard Coeur de Lion'dan gelmektedir. Coeur de Lion'un sondaki "n" harfi yüzyıllar içinde kaybolmuş ve Cordelio olmuştur. 1190'lı yıllarda 3. Haçlı Seferi'ne katılan ve Selahattin-i Eyyübi'ye karşı çarpışan Arslan Yürekli Rişar'ın İzmir'e geldiği bilinmemekle beraber, karayolundan Kudüs'e giden bazı hristiyan şövalyeler grubu, İzmir'in karşısındaki ormanlık sahil şeridine gelmişler ve ordugah kurmuşlardır. Buraya da Avrupa'nın en şanlı kahramanının adını vermişlerdir.

Türkler de en eski çağlardan beri İzmir'in karşı sahiline Karşıyaka demişlerdir. 1081'de İzmir'de Çaka Bey döneminde ve daha sonra Aydınoğlu Umur Bey zamanındaki İzmir savaşlarında "karşı-yaka" ve "karşı-sahil" tariflemesi, Selçuklu silahşörleri arasında söylenegelmiştir.

İzmir Körfezi kıyısında, İzmir'in Kuzeyinde yer alan, Yamanlar Dağı'nın eteği ile denizin arasında kalan Karşıyaka, İzmir’in merkezinin tam karşısında bulunmaktadır. İlçenin doğusunda Bornova, güneyinde Bayraklı, batısında Çiğli, kuzeyinde Menemen ilçeleri yer almaktadır.

Karşıyaka, 1865 yılında İzmir-Menemen demiryolunun hizmete girmesiyle yerleşime açılmış ve özellikle 1874 sonrasında İzmir Konak’tan yapılan vapur seferlerinin başlatılmasıyla gelişmiş bir yerleşim yeridir.

Karşıyaka, burada vefat eden Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın adıyla anılan ve söz konusu tarihlerde Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın ailesi Uşşakizadelere ait olan ve yakın geçmişte bir anı evi olarak restore edilmiş köşk ve bunun dışında İzmir Levanten köşkleri tanımına giren birkaç tarihi yapısı ile de tanınmaktadır.
İşte böyle İzmir’in 35.5’lu güzeli Karşıyaka, uzun bir dönemden beri de futboldaki ezeli rakibi Göztepe çekişmesiyle de adından sıkça sözettirmekte ve şanı İzmir’i bile aşarak herkes tarafından bilinmektedir.

Tüm bunların dışında Karşıyaka denildiğinde sahilinde çiğdem çitlediğim, boylu boyunca çimlerine uzanıp yakamozu seyrettiğim, meşhur çarşısında bir oyana bir buyana volta attığım,    -nerelisiniz? sorusuna -Karşıyaka’lıyız diyen insanlara rastladığım ve kendilerini 35.5 diye yepyeni bir plaka yaratan muhteşem mucitlerin yaşadığı bir yerdir İzmir’imin Karşıyaka’sı…

Magazinizmir.com'un özel yazısıdır. Tüm hakları saklıdır. Başka yerlerde izinsiz kullanılamaz.

  • PAYLAŞ:
YORUM YAP