Sosyal Medya Pazarlamanızda Kaçınmanız Gereken 3 Hata

Sahte Facebook beğenileri ve Twitter takipçileri satın almak da en sevdikleri ‘pratik’ çözümlerden biri. “Siz dünyanın en iyi markasısınız, sizi çok ama çok seviyorum.” diye yorumlar yazan beyaz atlı prensleriyle günlerini çok güzel kurtarıyorlar.

Gerçekte bu nasıl mı oluyor?
Bolca sabır ve çaba göstererek
Sosyal medyanın birinci kuralı, hedef kitlenizi bilgilendiren, eğiten, ilham veren ve hatta düşündüren içeriklerinize müşterinizle etkileşim kurabilmesi için değer eklemektir. Bu şekilde onların markanızı düşünmenizi değil, markanız sayesinde kendisini düşünmesini sağlayabilirsiniz.
Bunu şöyle de açıklayabiliriz. Blogunuzda ya da web sayfanızda hedef kitlenize sunduğunuz içeriğin içerisinde onların problemlerini çözebileceği, ‘Nasıl?’ sorusunun cevabını bulabileceği içerikler üretmelisiniz.
Özellikle küçük işletmelerin sosyal medyadan alabilecekleri faydanın büyüklüğünü ortadayken, hala geleneksel medyanın dinamikleriyle sosyal medyayı kullanmaları çok can acıtıcı. Hedef kitlelerini dinlemiyorlar, ilgilenmiyorlar, karşılıklı konuşmak için oluşturulmuş bir platformda tek başlarına satış mesajlarını verip çekiliyorlar. Zamanla bu durumun kendine verdikleri zararları görecekler ve o zaman düzeltmeye çalışacaklar. Peki ya bu durumdan en az hazarla kurtulmalarını sağlamak için kaçınmaları gereken 3 hata nedir?

İstenmeyen Yorumları Silmek
Bazı işletmeler sosyal medyayı reklamlarının viral bir şekilde, hızlıca yayabilecekleri bedava bir platform olduğunu bilmelerine rağmen bunu bir endişe olarak görüp sosyal medyaya yanaşmak konusunda yavaş kalıyorlar. Çünkü korkulu bir rüyaları var. ‘Olumsuz yorumlar.’ Ya birisi çıkar da ürünleri/hizmetleri hakkında çıkar da kötü bir şey derse? Eyvah yanarız, biteriz, mahvoluruz düşüncesindeler. Sonra ne yaparız diye düşünürken hemen sosyal medya pazarlaması stratejilerindeki polis çıkar. O yorumu siler. Suçu ve delilleri ortadan kaldırır sonra hayat hiçbir şey olmamış gibi devam eder.
Bu ne olması gereken ne de olmasına tahammül edilebilen bir durum.
Sosyal olmak iletişim yaratmakla ilgilidir. Bu size hedef kitlenizin aklındakileri okuma imkanı verir. Onların ne düşündüğünü ne istediğini kolayca öğrenebiliyorsunuz. Bundan başka daha ne istenir ki? Aslında olumsuz yorumlarda şanlı olduğunuzu hissetmeniz gerekir. Müşteriniz size düşüncelerini söylüyor. Yani size bu olumsuz durumu çözme fırsatı veriyor. Nasıl yapılan olumsuz durumu herkes görüyorsa sizin olumsuz yorumla ilgilendiğinizi, iyi ya da kötü markanızı sahiplendiğinizi ve sorunu çözebildiğinizi de herkes görecektir. Olumsuz bir durumdan takdir toplama imkânı bile yakalayabilir, size negatif duygular besleyen müşterinizle ilgilenerek onu mutlu bir müşteri haline getirebilirsiniz.
Ama bunları yapmak yerine silerseniz, kendine güveni olmayan, markasına güvenmeyen, sorun çözemeyen, müşterisiyle konuşmaya korkan bir marka olarak kalırsınız ki Türkiye’de bununla ilgili pek çok örnek gördük.

Tüm Sosyal Ağlarda Otomatik Olarak Aynı İletileri Kullanmak
Birçok küçük işletmenin sosyal medya hesapları ile ilgilenecek vakti olmuyor. Çoğunlukla bastıkları zaman farklı sosyal ağlarda, uygun dilde paylaşacak sihirli bir butonun olduğunu hayal ediyorlar. Fakat ne yazık ki bu sihirli buton daha icat edilmedi.
İşletmelere tavsiyemiz, pazarda gerçekten var olduklarını göstermek istiyorlar ve bunun için vakitleri yoksa en azından bir ya da iki farklı platformda yer alsınlar. 5 platformda robot gibi konuşmaktansa 2 platformda iletişim kurmak çok daha önemli ve verimli olacaktır.
Bu arada hashtagler Facebook’da gerçekten çok itici görünüyor.

E-Posta/Sms Gönder! Satışlar Uçsun!
İşte küçük işletmelerin en sık düştüğü hata. Spam e-postalar/mesajlar göndermek. Yoğun ve sıkıcı bir şekilde. Oradan burada topladıkları mail adreslerine, telefon numaralarına mesajlarını gönderdilerse herkes onları tanıyor ve biliyor olmalıdır. Çünkü o adreslerin hepsi gerçek, kimsenin spam kutusuna düşmemiş, herkes ‘Aaa, çok önemli deyip okumuş ve hiç unutmamış. Hatta çok sevmişler! Ne yazık ki böyle bir dünya yok.
Evet, e-posta ve sms pazarlaması düzgün yapıldığı takdirde güzel geri dönüşler alabileceğiniz bir yöntem. Fakat işin dozunu kaçırdığınızda, hedef kitlenize uygun olmayan mesajlar attığınızda itici olabilirsiniz. Size sadık olan müşterinizi bile olumsuz duygularla baş başa bırakabilirsiniz.
Küçük işletmelere önerimiz e-posta ve sms pazarlaması için profesyonellerle çalışın. Hedef kitlenizi hassasiyetle seçin. Mesajınız sıkıcı olmasın. Anlatmak istediğiniz açık, net ve harekete geçirici olsun. En önemlisi de ‘Abonelikten ayrıl’ butonunu mutlaka mesajlarınızın içine yerleştirmeniz.
Açıkladığımız bu hatalardan kaçınmaya dikkat edebilirsiniz ama yapmanız gereken en önemli şey sosyal medya pazarlamanız için mutlaka bir uzmanla çalışmak. Böylece markanızın değerini yükseltebilirsiniz.
 


Haberin Galerisi İçin Tıklayın.

  • PAYLAŞ:
YORUM YAP